Jarrulevyt

Jarrulevyt on levyjarrujen tärkeä osa. Levyjarru on autonosa, jota vasten jarrupalat painautuvat jarrutettaessa. Tämä jarrupalojen jarrulevyyn aiheuttama kitka, paitsi hidastaan ajoneuvon kulkua, myös ajan myötä ohentaa jarrulevyä. Siitä syystä jarrulevy voidaan vaihtaa kun ajokilometrejä on kertynyt paljon. Yleensä jarrulevyn vaihtoon puuttuu katsastustoimihenkilö auton katsastuksen yhteydessä.  Usein jarrulevy ja jarrupalat vaihdetaan yhtä aikaa, mutta välillä jarrupalat kuluvat nopeammin kuin jarrulevy. Jos jarrupalojen vaihtamisesta ei ole juurikaan kulunut aikaa ja ne ovat vielä hyvässä kunnossa, voi  myös pelkkä jarrulevyn vaihtaminen voi tulla kyseeseen.

Jarrulevyn kyljessä on usein valettu kyseisen jarrulevyn minimi paksuus. Jos paksuutta ei ole tarpeeksi on edessä jarrulevyn vaihtaminen.  Usein jarrulevyn on oltava ainakin 19-20 millimetriä paksu, jotta se on vielä turvallinen käyttää ja jotta jarrut toimisivat moitteettomasti. Uutena jarrulevyn paksuus on 25 – 23 millimetriä.

Jarrulevyjä vaihdettaessa on hyvä muistaa, että jarrusatulat täytyy samalla myös irrottaa. Uudet jarrusatulat kannattaa hankkia jarrulevyä vaihdettaessa. Ne ovat edullinen varaosa ja tulevat helposti samalla työllä vaihdutuiksi. Jarrulevyt on suhteellisen helppo vaihtaa itse, mutta autohuolto tekee työn mielellään puolestasi korvausta vastaan.

bromsskiva